Witam wszystkich serdecznie na moim blogu.

Ponieważ dopiero zaczynam przygodę z blogiem, proszę wszystkich o wyrozumiałość.

Jestem mamą 2 uroczych dziewczynek. I to właśnie od nich zaczęło się moje hobby, tzn. pieczenie i dekorowanie tortów. Jak pewnie każda mama, chciałam,żeby urodzinki dzieci każdego roku były inne i za każdym razem wyjątkowe...Zaczęłam , więc wymyślać dla nich torty. Na początku je zamawiałam , ale później postanowiłam robić je sama i tak to się zaczęło...

Zaczynałam od pieczenia ciast, które muszę się pochwalić wychodziły mi nie złe :)

Ale prawdziwa zabawa, a zarazem ciężka praca zaczyna się z tortami. Zdjęcia będę systematycznie publikować.

wtorek, 26 lutego 2013

Podgrzybki w sosie śmietanowym


Podgrzybki w sosie śmietanowym :)

Składniki:
250 g świeżych lub mrożonych podgrzybków,
1 pojedynczy filet z kurczaka (można przygotować sos bez mięsa też jest pyszny),
1 średnia cebula,
natka pietruszki ,
świeży koperek,
1 łyżka mąki do zagęszczenia,
2-3 łyżki śmietany 18%,
vegeta,
liści laurowy,
ziele angielskie,
sól, pieprz,
1 mniejsza marchewka starta na dużych oczkach tarki (jeśli ktoś lubi)
Wykonanie:
1.Pokroić w małą kostkę umyty filet, a następnie podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę-zeszklić.
3. Dodać grzybki również pokrojone w większą kostkę.
4. Zalać nie wielką ilością wody, dodać vegetę wg smaku, ziele, liść laurowy i marchewkę.
5. Dusić ok 10  minut
6. Dodać wodę do oczekiwanej ilości sosu. Zagotować.
7. Zagęścić mąką. Zagotować.
8. Dodać pieprz, sól , pietruszkę i koperek wg uznania.
9. Na koniec dodać śmietankę. SMACZNEGO :)
(dla intensywniejszego zapachu i smaku grzybów, jeśli mamy ich mało, można dodać kostkę grzybową Knorr)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz