Faworki - Chrust ; przepis mojej sąsiadeczki Iwonki :) ; faworki wychodzą pyszne, kruchutkie.
Składniki:
2 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 żółtka,
łyżka spirytusu,
ok. 5 łyżek kwaśnej śmietany,
olej lub smalec do smażenia,
cukier puder do posypania.
Wykonanie:
1. Mąkę wymieszać z sypkimi składnikami.
2. Dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto.
3. Cała tajemnica kruchych faworków tkwi i uderzaniu ciasta wałkiem....więc do dzieła , teraz ok 5 minut "bijemy" wałkiem ciasto.
4. Rozwałkować cienkie placki i wycinać paski o szerokości ok 3-4 cm, długości ok 7-8 cm i rozcięciem wzdłuż ok 2 cm,
4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyciągać na ręcznik papierowy, aby ręcznik wchłonął zbędny tłuszcz.
5. Ciepłe faworki posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!!
Witam wszystkich serdecznie na moim blogu.
Ponieważ dopiero zaczynam przygodę z blogiem, proszę wszystkich o wyrozumiałość.
Jestem mamą 2 uroczych dziewczynek. I to właśnie od nich zaczęło się moje hobby, tzn. pieczenie i dekorowanie tortów. Jak pewnie każda mama, chciałam,żeby urodzinki dzieci każdego roku były inne i za każdym razem wyjątkowe...Zaczęłam , więc wymyślać dla nich torty. Na początku je zamawiałam , ale później postanowiłam robić je sama i tak to się zaczęło...
Zaczynałam od pieczenia ciast, które muszę się pochwalić wychodziły mi nie złe :)
Ale prawdziwa zabawa, a zarazem ciężka praca zaczyna się z tortami. Zdjęcia będę systematycznie publikować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz